Over de Aussiedor

Aussiedor, Een Kruising Tussen Australian Shepherd En Labrador

Wat is een Aussiedor?
Het is een zeer bekende mix, de mix tussen de Australische Herder, ook wel Australian Shepherd genoemd, en de Labrador. Deze mix wordt vaak afgekort Aussiedor.

Het gaat hier om twee van de meest populaire hondenrassen en het is dus niet gek dat mensen het idee hebben gekregen om de twee honden te kruisen met elkaar.

Het karakter van de Aussiedor

Dit ras houdt veel van avontuur, actie en spelen, is heel makkelijk op te voeden en het vereist geen tot weinig ervaring van de baas.

Het is een lieve, gezellige en aanhankelijke hond die soms een beetje verlegen kan zijn tegen mensen die hij niet kent.

Onze eigen Aussiedor, Mila, is erg speels, nieuwsgierig, houdt van gezelligheid en is altijd bij je in de buurt. Ze houdt van erg van geknuffeld worden.
Bij enige stemverheffing kruipt ze al in haar schulp. Ons advies is dan ook, kijk uit met boos worden. Ze heeft al heel snel door als er iets niet goed is.

Ze is ook enorm leergierig. Ze onthoudt dingen erg snel. Het is dan ook makkelijk om haar dingen aan te leren. Ze leert ook onbewust dingen heel snel. Als je uit gewoonte handelingen een paar keer hetzelfde doet zal dat ook bij haar in automatisme overgaan.

Geschiedenis

De Aussiedor is een relatief nieuw ras dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Als kruising heeft hij geen lange geschiedenis zoals zijn raszuivere ouders. Er wordt echter aangenomen dat de Aussiedor opzettelijk is gefokt om een ​​veelzijdige en intelligente werkhond te creëren.

De geschiedenis van de Aussiedor gaat terug tot het einde van de 20e eeuw, toen fokkers begonnen te experimenteren met het kruisen van verschillende hondenrassen om nieuwe en unieke mixen te creëren. De Australian Shepherd en de Labrador Retriever werden gekozen vanwege hun uitzonderlijke kwaliteiten, wat resulteerde in de creatie van de Aussiedor.

Deze twee ouderrassen hebben een rijke eigen geschiedenis. De Australian Shepherd is, ondanks zijn naam, oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Hij werd aanvankelijk gefokt om op ranches en boerderijen te werken en vee te hoeden met zijn ongelooflijke behendigheid en intelligentie. De Labrador Retriever komt daarentegen uit Newfoundland, Canada, waar hij voornamelijk werd gebruikt als vis- en jachtgenoot. Zijn vriendelijke en zachtaardige karakter maakte hem tot een ideaal familiehuisdier.

Door de beste eigenschappen van beide rassen te combineren, werd de Aussiedor gecreëerd als een veelzijdige en hardwerkende hond die kon uitblinken in verschillende rollen, waaronder hoeden, zoeken en redden, therapiewerk en als hond. 

Fysieke kenmerken van de Aussiedor

De Aussiedor is een middelgrote tot grote hond, en heeft zijn fysieke kenmerken geërfd van zowel de Australian Shepherd als de Labrador Retriever. Het heeft doorgaans een goed gespierd lichaam met een sterk frame, dat zowel kracht als behendigheid vertoont. Het hoofd is evenredig aan het lichaam en de ogen zijn meestal expressief en intelligent.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Aussiedor is zijn vacht. Het is dicht en weerbestendig, aangepast aan verschillende klimaten. Deze dubbele vacht biedt uitstekende bescherming tegen barre weersomstandigheden, waardoor de Aussiedor zeer geschikt is voor buitenactiviteiten. De bovenvacht is meestal recht of licht golvend, terwijl de ondervacht zacht en isolerend is.

Het vacht van de Aussiedor kan in verschillende varianten voorkomen kleuren, waaronder zwart, chocolade, geel, blue merle en red merle. De verscheidenheid in vachtkleuren draagt ​​bij aan het unieke karakter en de aantrekkelijkheid van dit ras. Sommige Aussiedors hebben mogelijk ook witte aftekeningen op hun borst, poten of gezicht, wat bijdraagt ​​aan hun individualiteit.

Qua maat kan de Aussiedor variëren, afhankelijk van de grootte van zijn ouders. Gemiddeld zijn ze tussen de 20 en 25 centimeter lang bij de schouder en wegen ze tussen de 50 en 80 kilo. Het is echter belangrijk op te merken dat individuele Aussiedors buiten dit bereik kunnen vallen, omdat genetica een belangrijke rol kan spelen bij het bepalen van hun grootte.

Over het geheel genomen maken de fysieke kenmerken van de Aussiedor het tot een opvallend en opvallend ras. Zijn goedgebouwde lichaam, expressieve ogen en diverse vachtkleuren dragen bij aan zijn algehele aantrekkingskracht.

Temperament en persoonlijkheidskenmerken van de Aussiedor

Het energieniveau van de Aussiedor

Een opvallend kenmerk van de Aussiedor is zijn karakter hoge energieniveaus. Zowel de Australian Shepherd als de Labrador Retriever staan ​​bekend om hun actieve karakter, en dit hybride ras erft die eigenschap. Aussiedors gedijen in een actief huishouden, waar ze verschillende fysieke activiteiten kunnen ondernemen en regelmatig kunnen sporten.

Sociaal gedrag van de Aussiedor

Ondanks hun energieke karakter zijn Aussiedors dat over het algemeen wel vriendelijke en sociale honden. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren en vinden het leuk om deel uit te maken van een roedel. Als je ze vanaf jonge leeftijd voldoende socialisatie biedt, zal dit hun gedrag helpen vormgeven en ervoor zorgen dat ze opgroeien tot goed afgeronde honden.

Aussiedor’s intelligentie en trainbaarheid

De Aussiedor is een zeer intelligent ras, dankzij de ouderrassen die bekend staan ​​om hun intelligentie. Dit maakt ze snelle leerlingen, enthousiast om te behagen en zeer trainbaar. Hun intelligentie maakt ze ook geschikt voor verschillende rollen, waaronder werkhonden, therapiehonden en gezinsgenoten.

Wil jij een leuke foto van jouw hond? Check www.fotovnjouwhond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *